onsdag 11. januar 2012
SIMON OG EIKETRÆRNE


Bok og film


Marianne Fredrikssons roman Simon og eiketrærne kom ut i Sverige første gang i 1995 og ble en bestselger. Hovedpersonen i boka er Simon, og handlingen er lagt til Gøteborg under 2.verdenskrig. Simon er en gutt med jødisk opprinnelse som er adoptert uten at han vet det selv.Karin og Erik er gode og kjærlige foreldre. Men likevel føler Simon seg fremmed og ikke helt hjemme hos dem. På skolen blir Simon kjent med den jødiske gutten, Isak, som bor sammen med sin velstånde far. De har med nød og neppe sluppet unna nazistenes klør. De to guttene blir venner selv om de er svært ulike.


Boka er en oppvekstroman. Bakteppet er den 2.verdenskrigen og jødenes usikre situasjon også i Sverige. Isak, som er heljøde, blir mobbet på skolen. Og faren hans er urolig både for Isaks og Simons sikkerhet.


Fortellingen om Simon handler mye om hans søken etter identitet og de personene som er viktige for ham i denne prosessen, moren Karin og Isaks far.


Selv blir jeg aldri ferdig med denne boka og har tatt den fram og lest deler av den mange ganger. For meg er den magisk! Den står på hylla, og jeg tror mange vil like denne boka.
"Simon og eiketrærne" er også filmatisert og vises på norske kinoer nå. Selv så jeg filmen for noen dager siden.På sett og vis likte jeg filmen godt. Men fordi jeg har et så sterkt forhold til boka, savnet jeg en del av det som jeg husker best og som er blitt sittende fast i meg.


Håper på tilbakemeldinger fra dere både på boka og filmen!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar