fredag 24. januar 2014

Bok blir film

Av og til blir gode bøker film - med litt varierende resultat. Akkurat nå kan du gå på kino og se hele 4 filmer, som alle har vært en god bok! Les boka - og se filmen etterpå!

1. "Boktyven" av Markus Zuzak


Året er 1939 i nazityskland. Døden har travle dager, og han skal snart få enda mer å gjøre. Den dagen Liesel Meminger finner en bok i snøen ved brorens grav, forandres livet hennes dramatisk. Jenta har nemlig oppdaget noe hun ikke kan motstå - bøker. Snart stjeler hun bøker fra nazistenes bokbål, borgermesterfruens bibliotek og der hun ellers måtte finne dem. Det er fosterfaren som lærer henne å lese, og takket være bøkene klarer hun å finne mening i en verden som er i ferd med å gå av hengslene.
Boktyven er en usedvanlig beretning om en sunn sjel i en gal verden, og om ordenes grensesprengende og livgivende betydning.
Forfatteren velger Døden som forteller og klarer med dette å få fram en usentimental historie som likevel har alle håpets, dårskapens og forventningens nyanser i seg.
 


2. "Kvinnen i buret" av Jussi Adler-Olsen

Den unge fremadstormende folketingspolitikeren Merete Lynggaard er
sporløst forsvunnet. Mediene kaster seg over historien, og overskriftene antyder alt fra selvmord, en tragisk ulykke og kidnapping til at hun har forsvunnet frivillig. Politiet setter i gang en storstilt etterforskning - men uten resultat. Lynggaard er som sunket i jorden.
Først da den utradisjonelle kriminalinspektøren Carl Mørck får ansvar for Avdeling Q, politiets nye avdeling for uløste saker av særlig grov karakter, skjer et avgjøren
de gjennombrudd i etterforskningen. Snart er Carl Mørck og assistenten Hafez el-Assad på sporet av en hensynsløs forbryter som, drevet av hat, har lagt en avsindig plan.
Kan Carl og Assad forpurre planen, eller vil de selv bli ofre for den?


3. "Meg eier ingen" av Åsa Linderborg

Åsa Linderborg er født i 1968, og det er hennes historie som blir beskrevet i boka. Dette er en oppvekstskildring fra Sverige på 1970- tallet. Åsa vokser opp alene med sin far, som jobber som herder på metallverket i Västerås. Mora reiser fra dem da Åsa er liten. Faren er veldig opptatt av at alt skal se bra ut, så de har alltid blomster i vinduene og på ballkongen, og leiligheten er alltid fin. Men han starter som regel dagen med å kaste opp gårsdagens øl, og han setter Åsa igjen i mørket utenfor barnehagen, så hun kan vente alene til de åpner. Selv om Åsa skammer seg over faren, synes hun han er verdens beste far. Dette er en bok om klassetilhørighet, alkoholmisbruk og kjærligheten til en far.4. "Hundreåringen som klatret ut av vinduet og forsvant" av Jonas Jonasson

  Allan Karlsson har havnet på gamlehjem. Hundreårsdagen hans nærmer seg og feiring med pomp og prakt, ordfører og lokalavis venter. Men Allan vil ikke være med. Han klatrer ut av vinduet, og med en motorsykkelbande og politiet i hælene legger han ut på en måneds lang reise gjennom Sverige. Samtidig er boka en reise gjennom Allans liv på 1900-tallet.

P.S. Linda har laget utstilling med blant annet disse bøkene. Se den også!

(Alle bildene og all tekst er kopiert rått fra www.bokkilden.no og www.haugenbok.no )

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar