torsdag 29. november 2012

Minnemarkering, mandag 26.november


26. november 1942 ble søstrene Liv og Sylvia Annie Markus hentet ved Hamar katedralskole og sendt til Auschwitz med skipet M/S Donau sammen med 530 andre jøder. De kom aldri tilbake. 70 åt etter, mandag 26.november, arrangerte skolen en verdig minnemarkering etter jødedeportasjonen i 1942.

Boka "Drama om liv og død - jødisk historie i Hedmark" har kommet ut i disse dager. Der kan vi blant annet kan lese historien om familien Markus.

Som utgiverne skriver:

"Boka omhandler jøder i Hamar, Brumunddal og Elverum og deres skjebne før, under og etter siste krig.

Mose` Løwinger var 13 år da han skjulte seg i ruinene i Budapest etter at nazistene hadde tatt hans familie. Samuel overlevde fem leirer deriblant Auschwitz. Disse to kom til Hamar i 1952 og i vårt distrikt er det mange som kjenner disse. Historien om Imre Hercz og hans familie er gripende lesing. Hercz var for øvrig lege i Brumunddal i flere år. Sammen med Familien Markus` heroiske innsats og tap og Fritz Robert Mankiewitz som ble innlosjert på Vidarshov i Vang, blir deres livshistorier formidlet i boka. Flukten fra nazistene, livet i leirene og livet etterpå, for dem som overlevde er godt beskrevet."

Biblioteket har boka, og også andre bøker om jøder som ble deportert. Boka om Kathe Lasnik, "Kathe, alltid vært i Norge" skrevet av Espen Søbye, gir oss en gripende historie om Kathe og familien hennes.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar